Kreds 130 - en del af Danmarks Lærerforening

Tjenestefri, seniordage...

Seniordage, omsorgsdage, ret til frihed med eller uden løn

Seniorordninger

Ældre medarbejdere har som udgangspunkt mulighed for at få forskellige seniorordninger. Fx seniorstilling, generationsskifteordning eller seniordage  

 

Din kreds kan hjælpe dig med at indgå en seniorordning med aftale om nedsat tid, ekstra fridage, fastholdelsesbonus, frivillig fratrædelse eller seniorstilling for ledere og chefer. En aftale kræver din arbejdsgivers accept. 

 

Du kan se mere om forskellige ordninger i Rammeaftale om seniorpolitik.

 

Seniordage

Som månedslønnet har du ret til seniordage fra det kalenderår, du fylder 60 år. Hvor mange seniordage, du kan holde, afhænger af din alder.  

  

Du har ret til:  

  • 2 seniordage i det kalenderår du fylder 60 år 

  • 3 seniordage i det kalenderår du fylder 61 år 

  • 4 seniordage fra det kalenderår du fylder 62 år 

 

Hvis du ikke vil holde dine seniordage, har du ret til af få dem udbetalt eller indsat på din pension i stedet for. Du skal i så fald give din arbejdsgiver besked senest 1. oktober året før, seniordagene skal holdes. 

 

Der kan være enkelte tilfælde, hvor du på grund af forhold på arbejdspladsen ikke kan få lov at holde seniordag på det tidspunkt, du har planlagt. Det er op til din leder at vurdere. 

 

Du skal holde dine seniordage, inden året er omme, ellers går de tabt. Du kan efter aftale med din leder flytte seniordage til næste år inden årets udgang. Hvis du ikke har kunnet få lov til at holde dine seniordage af din leder, skal dagene flyttes til næste år. 

 

Hvis du ikke ønsker at holde dine seniordage, har du ret til af få dem udbetalt eller indsat på din pension i stedet for. Du skal i så fald give din arbejdsgiver besked senest 1. oktober året før, seniordagene skal holdes. 

 

Ret til nedsat arbejdstid

Lærere og børnehaveklasseledere er omfattet af Aftale om arbejdstid for undervisere i kommunerne. Når du er omfattet, har du ret til få nedsat din årlige arbejdstid med op til 175 timer, fra den normperiode (fx. skoleåret) du fylder 60 år. 

 

Nedsættes din arbejdstid, reduceres din løn med tilsvarende færre antal timer, mens din hidtidige pensionsindbetaling fortsætter uændret.  

 

Bemærk, at hvis du er født før 1. august 1956 reduceres hverken din løn eller din pensionsindbetaling.   

 

Hvis du er deltidsansat og benytter dig af retten til nedsat arbejdstid, kan du også få nedsat din arbejdstid, som beregnes i forhold til din beskæftigelsesgrad. Hvis du eksempelvis har en arbejdstid svarende til 50 pct. af en fuldtidsstilling, kan du få nedsat din årlige arbejdstid med 87,5 timer (svarende til 50 pct. af 175 timer).  

 

Du skal selv give din leder besked, hvis du vil gøre brug af din ret til at få nedsat din årlige arbejdstid. 

 

Nedsat arbejdstid kan kombineres med nogle seniorordninger. Du kan kontakte Randers Lærerforening for rådgivning.  

 

Barns 1 og 2 sygedag 

Er du offentlig ansat, kan du få fri med løn på barnets 1. og 2. sygedag. Der er dog en betingelse: 

 

  • at barnet er under 18 år og har ophold hos dig 
  • at fraværet er nødvendigt af hensyn til barnet og  
  • at fraværet er foreneligt med forholdene på arbejdspladsen 

 

Der kan være forskellige praksisser for afholdelse af barns sygedage på forskellige arbejdspladser. 

 

Omsorgsdage

Omsorgsdage er fridage, som du kan bruge sammen med dine børn. 

Som offentligt ansat har du ret til 2 omsorgsdage med sædvanlig løn pr. barn om året. Omsorgsdagene omfatter begge forældre og gælder til og med det kalenderår, hvor barnet fylder 7 år. 

 

Retten til omsorgsdage gælder biologiske forældre, medmødre, adoptivforældre og indehavere af forældremyndigheden. Dagene opnås, uanset hvornår på året du bliver ansat.

 

På det kommunale/regionale område har plejeforældre ret til omsorgsdage, når der er tale om plejeforhold af minimum 6 måneders varighed, og når barnet har adresse hos plejeforældrene. 

 

Afholdelse af omsorgsdage 

Når du vil holde omsorgsdagene, skal du meddele det så tidligt som muligt til din arbejdsgiver, og der tages hensyn til forholdene på arbejdspladsen. Dagene kan holdes som halve og hele dage og kan afvikles uafhængig af den anden forælders eventuelle orlov.

 

På det statslige område kan dagene holdes i enkelttimer efter aftale med arbejdsgiver. 
 

Ikke-afholdte omsorgsdage 

Hvis du ikke har holdt dine omsorgsdage inden for kalenderåret, bortfalder de som udgangspunkt ved kalenderårets udløb og kan ikke konverteres til kontant godtgørelse. Der kan dog overføres omsorgsdage fra det kalenderår, hvor barnet er født/modtaget. Derudover kan omsorgsdage overføres, hvis du ikke har haft mulighed for at holde dem på grund af barsels- eller adoptionsorlov i et helt kalenderår.  

 

Omsorgsdage i forbindelse med fratræden 

Hvis du skifter arbejde, kan du kun overføre ikke-brugte omsorgsdage til dit nye arbejde, hvis du får ansættelse inden for samme aftaleområde. Det vil sige inden for henholdsvis kommune/region/stat.

 

Fratræder du i én kommune og får ansættelse i en anden kommune, kan du altså overføre ikke-brugte omsorgsdage til det nye ansættelsesforhold. Tilsvarende gælder dog, at har du brugt dine omsorgsdage i den første kommune, kan du ikke bruge dagene ”igen” i den nye kommune. 

 

Hvis du derimod er ansat i en kommune og får nyt arbejde i staten, kan ikke-brugte dage ikke overføres. Dog vil du i stedet have ret til 2 (nye) omsorgsdage efter den statslige aftale, uanset om du har afviklet 2 omsorgsdage i samme kalenderår efter den kommunale aftale. 
 

Sygdom i forbindelse med omsorgsdage 

Hvis du bliver syg før påbegyndelsen af en planlagt omsorgsdag, skal du sygemelde dig efter de regler for sygemelding, der gælder på arbejdspladsen. Omsorgsdagen udskydes herefter til et senere tidspunkt. 

Hvis du bliver syg, når omsorgsdagen er begyndt, betragtes omsorgsdagen som afholdt.