Hvad siger vedtægterne? Hvad siger MED-aftalen og hvordan foregår valget
Herunder kan du læse mere om valget. §11 i Randers Lærerforenings vedtægter beskriver reglerne, og lidt om opgaven. I MED-aftalen er der et par bemærkninger - den ene anviser, hvem der er valgbar, og nederst finder du en oversigt over valgproceduren.
Valg af tillidsrepræsentanter
§ 11.
I ulige år i marts, med tiltrædelse 1. august, vælger de ansatte, der er inden for foreningens organisationsområde, på hver tjenestested en tillidsrepræsentant og en suppleant for denne blandt medlemmerne efter bestemmelserne i de til enhver tid gældende tillidsrepræsentantregler.
Til opslag på tjenestestederne mindst 5 dage før valget udsender kredsstyrelsen et valgskema med navnet på den fungerende tillidsrepræsentant samt plads til kandidatforslag.
Der afholdes tillidsrepræsentantmøde, når styrelsen ønsker det, eller når mindst 1/4 af tillidsrepræsentanterne anmoder formanden derom.
Tillidsrepræsentanten/suppleanten varetager sine opgaver i henhold til tillidsrepræsentantreglerne.
Tillidsrepræsentanten formidler i øvrigt samarbejdet mellem medlemmerne på tjenestestedet, kredsstyrelsen og hovedstyrelsen.
Tillidsrepræsentanten kan frit formidle materiale til og fra foreningens medlemmer.
Stk. 2. Kredsstyrelsen drager omsorg for valg af kontaktperson og suppleant i medlemsgrupper på tjenestesteder, der ikke opfylder kravene i tillidsrepræsentantreglerne om valg af tillidsrepræsentant og suppleant for denne.
Stk. 3. Kredsstyrelsen drager omsorg for, at almindelige medlemmer uden fast tjenestested, vælger kontaktperson(er) og suppleanter ud af egen midte.
Et forslag om et mistillidsvotum til en tillidsrepræsentant eller kontaktperson behandles efter DLF's vedtægter §11, 11A og 11B.
Fra MED-aftalen
Tillidsrepræsentanten vælges blandt medarbejdere med mindst ½ års tilknytning til kommunen. Elever på erhvervsuddannelserne (EUD-elever) er ikke valgbare.
Valget anmeldes skriftligt af vedkommende organisation over for kommunen. Kommunen er berettiget til over for organisationen at gøre indsigelse mod valget inden for en frist på 3 uger fra modtagelse af meddelelse fra organisationen.
Valgproceduren er følgende (som beskrevet i TR-håndbogen):
- Er der kun én kandidat, er vedkommende valgt uden afstemning.
- Er der flere kandidater, foretages der skriftlig afstemning.
- Hvis en kandidat opnår absolut stemmeflertal blandt de tilstedeværende stemmeberettigede (= flertal af de afgivne stemmer - blanke og ugyldige stemmer tæller ikke med), er pågældende valgt. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.
- Opnår ingen af kandidaterne absolut flertal, foretages ny afstemning.
- Opnår en kandidat absolut flertal ved anden afstemning, eller afgives der kun stemmer på én kandidat, er denne valgt.
- Bringer anden afstemning ingen afgørelse, foretages der en tredje afstemning mellem de to, der ved anden afstemning har fået flest stemmer (bundet omvalg). Ved stemmelighed afgøres det ved lodtrækning, på hvilke to, der skal stemmes ved tredje afstemning.
- Ved tredje afstemning er den, der opnår flest af de afgivne stemmer, valgt. Ved stemmelighed foretages lodtrækning.