Kreds 130 - en del af Danmarks Lærerforening

Bevar 10. klasse – Et vigtigt springbræt for unge

Debat
12. december 2024

I disse måneder forhandles der omfattende ændringer af vores uddannelsessystem. Fra folkeskolen til gymnasier og universiteter ses der på, hvordan der kan moderniseres og optimeres. Et af de elementer, der er under pres, er 10. klasse i folkeskolen.

I disse måneder forhandles der omfattende ændringer af vores uddannelsessystem. Fra folkeskolen til gymnasier og universiteter ses der på, hvordan der kan moderniseres og optimeres. Et af de elementer, der er under pres, er 10. klasse i folkeskolen. Men der er mange gode grunde til at bevare den.

 

10. klasse er et vigtigt år, der løfter de unge både fagligt og socialt. Mange går i dag i 10. klasse, og det er tydeligt, at de får meget ud af det ekstra år. Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut oplever hele 63 procent, at de har forbedret sig fagligt i løbet af året. Det ses tydeligt på prøvekaraktererne i dansk og matematik. Men det handler ikke kun om det faglige – 85 procent af de unge føler, at 10. klasse har hjulpet dem med at blive mere modne. Det er et år, hvor de får lov at finde deres vej i et trygt og støttende miljø.

 

En vigtig funktion er, at 10. klasse giver de unge et pusterum. Mange elever, der fylder 15 år i 9. klasse, er ikke nødvendigvis klar til at træffe et bevidst og afklaret valg om deres fremtid. I dag ved næsten halvdelen af de unge, der starter i 10. klasse, ikke, hvad de vil efter folkeskolen, men de finder ud af det undervejs. For dem, der har brug for et år til at modnes, er 10. klasse en uvurderlig mulighed. Det giver dem tid til at træffe det rigtige valg, uden at skulle skynde sig ind i en ungdomsuddannelse.

 

Der er et stærkt socialt aspekt ved 10. klasse. For unge, der kommer fra familier med lav uddannelsesbaggrund eller som har svært ved at finde ro i skolen, kan 10. klasse være en vej til at bryde mønstre. De får bedre chancer for at gennemføre en ungdomsuddannelse, hvilket kan få stor betydning for både deres liv og for samfundet som helhed. Faktisk er chancerne for at blive mønsterbryder hele 82 procent større for dem, der har taget 10. klasse.

 

10. klasse er også en ventil, der mindsker præstationspresset i udskolingen. Når eleverne ved, at de har muligheden for at tage et ekstra år, mindskes presset i 7., 8. og 9. klasse. Det skaber en mere afbalanceret hverdag for de unge, som ofte er under stort pres for at præstere og træffe tidlige beslutninger om fremtiden.

10. klasse er en god afslutning på folkeskolen. De unge finder ro og tid til at modne sig i et tempo, der passer dem. Det er et sidste skridt i folkeskolen, før de tager hul på ungdomsuddannelsen – et skridt, der er med til at sikre, at flere gennemfører denne. Sandsynligheden for at gennemføre en ungdomsuddannelse er højere for dem, der har været igennem 10. klasse.

 

For de unge, samfundet og fremtidens uddannelsessystem er det klart, at 10. klasse bør bevares som en vigtig del af folkeskolen. Det giver de unge det ekstra år, de har brug for, og sikrer, at de er bedre rustet til at træffe vigtige valg om deres fremtid.

 

Vi vil folkeskolen – vil I?

Bragt som debatindlæg på amtsavisen.dk den 12. december 2024